Легенди на българския спорт на откриването на Университетските зимни игри

Председателят на АУС "Академик" доц. Златко Джуров даде официален старт на седмите поредни Зимни университетски игри. Организатор и тази година е Асоциацията за университетски спорт "Академик" в партньорство с Националното представителство на студентските съвети в България. Доц. Джуров изрази задоволство от факта, че с всяка изминала година се включват все повече студенти и нови университети. "Нека си пожелаем в следващата година да проведем и Европейско първенство в зимните спортове тук, в Боровец. Аз съм убеден, че като домакини на универсиади - летни и зимни, имаме невероятен потенциал да зарадваме всички в университетския спорт и в академичната общност с една бъдеща такава проява", заяви доц. Златко Джуров. Ангел Георгиев, председателят на НПСС, от своя страна пожела в бъдеще всички 51 висши училища в страната да се включат и участват в университетските прояви. Традиционният огън на Зимни университетски игрите бе запален от доц. Златко Джуров и председателя на НПСС Ангел Георгиев.
 
Официални гости на събитието бяха ректорът на НСА "Васил Левски" доц. Пенчо Гешев, ректорът на ВТУ "Тодор Каблешков" проф. Петър Колев, зам-ректорът на НСА проф. Кирил Андонов, доц. Даниела Тодорова - зам.-ректор на ВТУ "Тодор Каблешков", спортният директор на "Бороспорт" Георги Кочов, Желязко Георгиев, Людмил Симов и проф. Димо Гергинов от АУС "Академик", както и Александра Бойчева - представител на МОН. Поздравителен адрес бе изпратен от името на министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев. Легендите в българския спорт - Владимир Манчев, Мартин Петров, Даниел Боримиров, Тодор Янчев, Ивайло Йорданов, Светослав Петров и Христо Попанов, също бяха гости на спортното мероприятие на студентите в Боровец.
 
Фееричното снежно шоу привлече гостите на курорта, в него бяха представени основните спортове от игрите, веднага след това аплодисменти заслужиха момчетата от НСА, които работиха денонощно в изключително тежките метеорологични условия за да осигурят перфектните писти за Световната купа в Банско преди 10 дни.
 
За призовите места в Универсиадата ще се борят над 400 студенти от 21 висши училища. Студентите ще се състезават в шест дисциплини - ски алпийски, ски бягане, ски рали, сноуборд, шейни и щафета. Игрите ще се проведат в дните от 11 до 15 март, като за втора поредна година домакин е Боровец.