Приемаме 4 старта за Европейската купа през 2016

 Боровец и Пампорово ще приемат по два старта за Европейската купа по ски алпийски дисциплини при жените през февруари 2016 година, реши ФИС на годишната календарна конференция, която се провежда в комплекс „Златни пясъци“. Домакинството е невероятно признание за страната ни и за Българската федерация по ски и пише нова страница в историята на спорта ни с два български ски центъра в календара на ФИС за една година. На 8 и 9 февруари алпийките ще бъдат в Пампорово, където ще карат слалом и гигантски слалом. След три дни за пътуване и тренировки, на 12 и 13 февруари, предстоят два нови старта в слалома и гигантския слалом в Боровец. Изборът на двата български курорта е резултат от отличното представяне на страната ни като организатор на стартове в алпийските ски. Банско вече е утвърдена дестинация в Световната купа, а Пампорово и Боровец имат богата история в провеждането на Европейски купи. Пистите и в Рила, и в Родопите отговарят на изискванията на ФИС, имат нужното оборудване, а екипите за подготовка на състезанията са опитни и знаят как да осигуряват отлични условия на скиорите. Неслучайно при последните стартове в Пампорово и в Боровец състезателите и представителите на ФИС си тръгнаха с отлични отзиви и подчертаха, че организацията и подготовката на трасетата са били на ниво Световна купа. Ски центровете инвестират в подобряването на съоръженията, пистите и заснежаването, а състезанията на ФИС са реклама както за туризма, така и за страната ни като цяло.
Европейската купа беше за пръв път в Родопите през 1983 г., когато в пет състезателни дни се проведоха шест състезания. Последното издание на ЕК в Пампорово беше през 2013 г. с два слалома за мъже. Боровец пък дебютира в календара на ЕК през 1977 г., след което записа още 9 състезания, последното от които беше през февруари 2014 г.
На вчерашното заседание на Комисията за Европейската купа на ФИС двата курорта бяха избрани от ФИС в конкуренцията от десетки държави и се наредиха до утвърдени ски дестинации, като Кирхсберг (Ав), Сестриере (Ит), Шател (Фр), Сочи (Рус), Давос (Швц) и Лилехамер (Нор). В България ще дойдат най-талантливите алпийки от Стария континент, тъй като стартовете за ЕК и при мъжете, и при жените са трамплин за добро представяне в Световната купа и определят бъдещето на този спорт.Автор: Росица Стойкова
Източник:7дни СПОРТ
Фото: Димитър Мацурев