Закриха официално спортно-състезателния сезон 2015/2016

Българската федерация по ски закри официално спортно-състезателния сезон 2015/2016 на церемония в София. Централата отчете поредна успешна година, чийто върхове бяха първата голяма Световна купа, спечелена от български спортист - Радослав Янков , а също така и отлично организираните състезания от Европейската купа по ски алпийски дисциплини за жени в Пампорово и Боровец. 
 
Сноубордистът Радослав Янков записа България със златни букви в историята на Международната федерация по ски. 26-годишният талант от Чепеларе спечели за първи път в историята на българските зимни спортове Кристален глобус. Янков триумфира като номер 1 в паралелните дисциплини по сноуборд. Той също така взе и второ и трето място в крайното подреждане за малките Световни купи съответно в паралелния гигантски слалом и в паралелния слалом. За първи път България прие в рамките на една седмица 4 старта за Европейската купа по алпийски ски в два курорта. 
 
Честта да организират тези мащабни прояви в ските имаха Пампорово и Боровец. На пистите "Стената" и "Петър Попангелов" мериха сили в слалома и в гигантския слалом някои от водещите дами в световните ски. Младите звезди на българския зимен спорт също оставиха ярка следа през сезон 2015/2016. Сноубордистът Валентин Миладинов завоюва бронзов медал в отборната надпревара от вторите зимни младежки олимпийски игри, които се проведоха тази година в Лилехамер. 
 
Отличието е първо за представител на БФски на това престижно ниво. Петър Гьошарков и Симеон Митрев заеха трети места в стартовете за Европейската купа по сноуборд в дисциплините слоупстайл в Рогла и Биг Еър в Копаоник. Младокът Борислав Стоянов пък е първия български сноубордист, спечелил в един сезон златните медали от държавния шампионат във всички дисциплини. За осма поредна година се проведе уникалният социален проект на Българската федерация по ски "Научи се да караш ски", подкрепен от Министерството на младежта и спорта. 
 
През 2016 година той обхвана 3830 деца от цяла България. Центровете, които реализираха инициативата през тази зима, бяха Банско, Боровец, Пампорово, Витоша, Пловдив, Беклемето и за първи път Осогово, където бяха обучавани деца от Кюстендил. Носителят на Световната купа в паралелните дисциплини по сноуборд Радослав Янков и неговия треньор Георги Атанасов бяха наградени от лично президента на БФСки Цеко Минев. Те получиха и специалните медали на БОК "Спортът за един мирен свят". Най-добрата българска сноубордистка Александра Жекова също беше отличена. Тя записа една победа за Световната купа в дисциплината бордъркрос във Вейзона (Швейцария), а нелепа контузия й попречи да завърши сезона още по-силно. По традиция БФСки награди най-добрите в четирите категории "сноуборд и ски-свободен стил", "ски-алпийски дисциплини", "ски-бягане" и "ски-скок", както и ветерани, навършили кръгли годишнини. 
 
Президентът на централата Цеко Минев връчи на министъра на спорта Красен Кралев приз за изключителна подкрепа на Българската федерация по ски за организирането на стартовете от Европейската купа и реализирането на осмото издание на проекта "Научи се да караш ски". С минута мълчание бе почетена паметта на трагично загиналия в пътен инцидент през ноември в Австрия главен треньор на националите по алпийски ски Драго Грубелник.
 
Източник: Спортал
Снимка: Интернет