Алинско Кале

Алинското кале е българска крепост, която е разположено в непосредствена близост до Алинския манастир „Св. Спас“. Крепостта е разположена на около 7 километра от село Алино, община Самоков. Останките от крепостната стена на места достигат до височина от 2,5 метра. В миналото стените са ограждали двор с площ около 3 декара. Крепостта е проучвана от археолози. Предполага се, че Алинското кале е построено през периода 12-13 век и е продължила да съществува до средата на 17 век.

Крепостният зид някога е обграждал пространство от около 3 000 кв.м. Останките от калето го датират към ХІ-ХІІв., като е просъществувало вероятно до към ХVІІ в. От изток, запад и север хълма е заобиколен от стръмни и непристъпни долове. Единственият стръмен пък към калето е от поляната пред Алинския манастир.

Има няколко начина за достигане до мястото:

От село Алино около 8км, 2 часа пеша: Пътят излиза от село Алино в северна посока над язовира. Пътят нагоре е много лош и е добре ако сте с кола да я оставите тук някъде. След това продължава общо взето в североизточна посока с множество изкачвания и слизания през дерета и баири в гора – в общи линии не много приятен преход. Маркировка и табели няма

От пътния кантон при село Плана около 8км, 2 часа пеша: Пътят тръгва от пътния кантон при село Плана, минава се през охраняема вододайна зона и върви на юг по дерето на реката. Има доста възможности за загубване. Маркировка и табели няма.

От параклис „Свети Киприян” при село Плана (препоръчан маршрут), около 7км, час и половина пеша: На около 500м след параклиса се намира Тодорова махала на село Плана. От там в ляво се слиза към сателитната станция, а вашият път е направо по черния път. Около 2 км може да се премина и с кола, но може да я оставите и тук. Черният път е доста разбит. Ходенето пеша обаче по този маршрут е истинско удоволствие – сравнително равен терен през разкошни поляни с гледки към Витоша и Рила и ниски рехави горички. Маркировка и табели няма – гледайте картата. Маршрутът е подходящ и за велосипеди.

More in this category: « Шишманово кале