Шишманово кале

"Шишманово кале" се намира край пътя от Самоков за село Маджаре, Говедарци и Мальовица. От пътя до калето се достига по добър черен път, отклонението е обозначено с голяма табела. Няма проблем да се достигне и с автомобил до беседката в началото на комплекса.

Досега от Калето са разкрити и могат да се видят остатъци от стените на ранно-християнска базилика (вдясно, като се застане с гръб към асфалтовия път) и останки от манастирски комплекс (вляво). По данни от археолозите е имало крепостна стена, като манастира е бил зад крепостната стена, долепен до нея. Базиликата е била извън крепостната стена. Строежите са от времето на Римската империя. Манастирския комплекс е бил опожарен през VII век след Христа. Над манастирския комплекс пътеката продължана нагоре по склона. Край пътеката има разкрити още разкопки, а на най-високата точка от пътеката има остатъци от крепостна стена.

На хълма е поставен кръст, символ на българската вяра. Паметника е обявен за археологически обект от национално значение. Мястото е почитано от населенето като полесражение на последната битка на цар Иван Шишман с турците и гроб на цар Иван Шишман. Вероятно тук в 1388 г. в бой с турците всъщност загива, не царя, а неговият брат Иван Асен V Шишман. Шишманово кале е първият археологически обект, споменат в българската публицистика от Константин Фотинов . Някога е имало пътека от връх "Цар Иван Шишман" към калето, но в момента е заличена.

Media