Мальовица

 

Мальовица е по-малък курорт от Боровец, но по красотата и величието на природата няма равен не само в Рила, но и в цяла България. Разположен е в Мальовишкия поддял на Северозападна Рила, на около 1700 м н.в. Свързан е с асфалтов път със село Говедарци (13 км) и град Самоков (27 км). Редовен автобусен транспорт има до село Говедарци и веднъж дневно до град Самоков. Дългата зима и богата снежна покривка гарантира ски-спорт през цялата зима. Два влека осигуряват достъпа до пистите за средно- добри и напреднали скиори.

Мальовица е символ на българския алпинизъм и планинарство и естествена база за алпийски спортове. Заедно с величествения връх Мальовица, в района се издигат още дузина алпийски върхове, които превръщат Мальовишкия поддял в най-предпочитания обект за високопланинско скално катерене в България.

 

Тук през 50-те години е организирано единственото по рода си на Балканския полуостров и едно от малкото в Източна Европа училище за подготовка на квалифицирани кадри за планинарските спортове - алпинисти, инструктори по алпинизъм, инструктори по туризъм, планински водачи, инструктори по ски-туризъм, ски-учители и др. Известно е като Централна планинска школа Мальовица (отскоро се нарича Учебен център Мальовица “Христо Проданов” по името на първия българин, стъпил на връх Еверест).

 

Най-високите алпийски стени и най-трудните скални турове са именно тук. В близост се намира и едно от най-красивите високопланински езера на Балканския по луостров - Страшното.. В полите на връх Мальовица е разположена едноименната хижа Мальовица, изходна точка за излети към върха. От хижата до върха през ледниковата долина води маркирана пътека, част от международния туристически маршрут Е4. От Мальовишкото било пътеката продължава в посока Раздела, хижа Иван Вазов и района на седемте Рилски езера, с разклонение към Рилския манастир. Районът около връх Мальовица и склоновете на троговата долина на река Мальовица са лавиноопасни и трябва да бъдат преминавани с повишено внимание през зимния сезон.

 

От курорта тръгват множество маркирани туристически маршрути към Северозападна Рила: за хижа “Иван Вазов” (7 ч), за хижа “Рибни езера” (9-10 ч), за Рилски манастир (6 ч), за заслон “Страшно езеро” (3 ч), за заслон БАК (2 ч), за хижа “Вада” (1.30 ч), за хижа “Ловна” (2.30-3 ч), за хижа “7-те Рилски езера” (8 ч по билото и 5 ч отдолу), за хижа “Мечит” (4 ч). На 1 час от курорта, срещу течението на Мальовишка река, на повече от 2000 м н.в. се намира хижа “Мальовица” (стара и нова постройка, както и дървени бунгала), където може да се нощува и да се купи топла храна. От хижата за 2-3 часа спокоен ход се изкачва по маркирана (лятна и зимна маркировка) пътека връх Мальовица. В района има няколко писти и съоръжения за ски-спорт.

Възможностите за нощувка са сравнително ограничени. С най-много легла (180) разполага хотел “Мальовица”, както и с ресторант, дискотека, кафе-сладкарница, игрална зала, сувенирен магазин, ски-гардероб. По-малко са местата и с по-малко удобства в Учебния център - по 4 и повече в стая. Тук също има ресторант (на самообслужване), барче, спортна зала, изкуствена алпийска стена, музей на алпинизма. Из Меча поляна са пръснати множество малки, уютни заведения, където може да се пийне и да се хапне, или просто да се послуша хубава музика на чаша кафе или безалкохолна напитка.

В сградата на Учебния център има пост на Планинската спасителна служба (тел. 07125 2382).

 

Media